Przeglądając różne strony internetowe, czasopisma naukowe czy specjalistyczne możemy się dowiedzieć, że poziom cukru w naszych organizmach jest bardzo ważny. Ponadto cukier jest główną siłą napędową naszych mózgów. W końcu, gdy nie mamy już siły, to wystarczy coś słodkiego, by szybko odzyskać energie i chęci do dalszej pracy. Jednak coraz częściej spotykamy się z osobami, które unikają słodkich potraw, przypominając, że podobnie jak sól, tak również cukier jest nazywany „białą śmiercią”.
Choć słodkie potrawy i przekąski są bardzo popularne i wciąż nas kuszą, to jednak coraz więcej osób rezygnuje z podjadała łakoci. Popularne staje się również ograniczanie słodzonych napojów, a wiele osób dawno przestało słodzić kawę czy herbatę. Jeśli zapytamy takich ludzi, czy widzą różnicę odkąd przestały używać cukru, to od razu otrzymamy odpowiedź, że tak. Zauważyły one, że mają znacznie więcej energii, nie czują się ociężałe i nie czują pokusy sięgnięcia po coś słodkiego na każdym kroku.
Warto również pamiętać, że jeśli nie używamy tradycyjnego cukru, to nie oznacza to, że nie dostarczamy go do organizmu. Dzieje się tak, dlatego że wiele naszych ulubionych dań, choć możemy tego na początku nie wyczuwać, zawiera cukier. Szczególnie dużo jest go oczywiście w niektórych warzywach oraz wszystkich owocach. Dlatego też, jeśli chcemy zrzucić kilka kilogramów powinniśmy unikać również tych ostatnich.
Jak widać, nawet jeśli wydaje nam się, ze potrzebujemy choć raz w tygodniu sięgnąć po cos słodkiego, to może lepiej wybrać jabłko czy gruszkę zamiast ciastek czy tabliczki czekolady.