Nie wszystkie diety powodowane są chęcią poprawienia naszej sylwetki i podbudowania samooceny. Coraz większa liczba ludzi zapada na choroby układu pokarmowego. Liczne alergie pokarmowe wykluczają z jadłospisów konkretne produkty i sprawiają, że trzeba odmawiać sobie pewnych przyjemności. W przypadku spożycia pokarmu zawierającego alergen może dojść do wielu niebezpiecznych dla zdrowia powikłań, takich jak np. opuchlizny języka, wysypki, a nawet może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Dlatego też diety proponowane alergikom zalecają całkowite wyeliminowanie pokarmów o potencjalnej styczności z alergenem. Nie tylko alergie pokarmowe są powodem diet, ale i również inne choroby układu pokarmowego. Dla przykładu osoby z problemami w wątrobą przebywają na dietach ubogich w tłuszcze, aby nie obciążać dodatkowo chorego narządu. Życie według wskazanej przez lekarza diety umożliwia normalne funkcjonowanie człowieka. Co prawda jest to obarczone wieloma wyrzeczeniami w stosunku do ulubionych przysmaków, ale każdy będący na takiej diecie doskonale zdaje sobie sprawę, iż ta gra jest warta świeczki. Prawidłowo dobrana dieta odciąża chory narząd i pomaga w jego leczeniu. Istnieją przypadki, iż po zastosowaniu diety i po zastosowaniu pełnego leczenia warunki zdrowotne poprawiają się na tyle, że dieta oczywiście w stałym porozumieniu z lekarzem może zostać urozmaicona w nowe produkty. Dlatego też warto pamiętać o wytrwałości w czasie pozostawania na diecie, ponieważ może organizm może nam ją na swój sposób „wynagrodzić” poprawiając nasz stan zdrowia.
Nie ufaj wszystkim dietom
[Głosów:0 Średnia:0/5]