Płyty indukcyjne od jakiegoś już czasu cieszą się coraz większą popularnością. Wygodne w użyciu, estetyczne i funkcjonalne stają się niemal obowiązkowym sprzętem w kuchni. Dzięki swoim zaletom dominują w rankingach kuchennego sprzętu AGD. Mimo że kosztują trochę więcej niż te tradycyjne gazowe, znajdują wielu nabywców. Wszystko przez to, że są energooszczędne i wydajne, a więc koszt ich eksploatacji jest o wiele niższy. Płyty indukcyjne są również bardzo często wybierane przez rodziny z dziećmi. Wynika to z bezpieczeństwa, które zapewniają. Nie nagrzewają się, a więc i nie parzą, dzięki czemu nie stanowią niebezpieczeństwa nawet dla najmłodszych domowników. Jednak, aby płyta indukcyjna służyła przez długi czas i była bezpieczna, konieczne jest wybranie odpowiedniego modelu. Zobacz, jakimi parametrami kierować się przy zakupie.
Spis treści
- 1 Polecane płyty indukcyjne
- 1.1 Najlepsza płyta indukcyjna do 800 PLN
- 1.2 Najlepsza płyta indukcyjna do 900 PLN
- 1.3 Najlepsza płyta indukcyjna do 1000 PLN
- 1.4 Najlepsza płyta indukcyjna do 1100 PLN
- 1.5 Najlepsza płyta indukcyjna do 1200 PLN
- 1.6 Najlepsza płyta indukcyjna do 1300 PLN
- 1.7 Najlepsza płyta indukcyjna do 1400 PLN
- 1.8 Najlepsza płyta indukcyjna do 1500 PLN
- 1.9 Najlepsza płyta indukcyjna do 1600 PLN
- 1.10 Najlepsza płyta indukcyjna do 1700 PLN
- 1.11 Najlepsza płyta indukcyjna do 1800 PLN
- 1.12 Najlepsza płyta indukcyjna do 1900 PLN
- 1.13 Najlepsza płyta indukcyjna do 2000 PLN
- 1.14 Najlepsza płyta indukcyjna powyżej 2000 PLN
- 2 Czym jest płyta indukcyjna?
- 3 Kiedy można zamontować płytę indukcyjną w kuchni?
- 4 Korzystanie z płyty indukcyjnej
- 5 Wygląd płyty indukcyjnej
- 6 Pola elektryczne w płycie indukcyjnej
- 7 Obsługa płyty indukcyjnej
- 8 Zasilanie płyty indukcyjnej
- 9 Dodatkowe funkcje płyt indukcyjnych
- 10 Jak wybrać dobrą płytę indukcyjną? Ranking płyt indukcyjnych
Polecane płyty indukcyjne
Najlepsza płyta indukcyjna do 800 PLN
Candy CDI 30
Najlepsza płyta indukcyjna do 900 PLN
Indesit VIA 640.1 C
Najlepsza płyta indukcyjna do 1000 PLN
Candy CIE4630B
Najlepsza płyta indukcyjna do 1100 PLN
Electrolux EHH6340FSK
Najlepsza płyta indukcyjna do 1200 PLN
Amica IN 6540 ITB
Najlepsza płyta indukcyjna do 1300 PLN
Amica PI6509LNU
Najlepsza płyta indukcyjna do 1400 PLN
Bosch PIE631FB1E
Najlepsza płyta indukcyjna do 1500 PLN
Amica PI 6544 STK
Najlepsza płyta indukcyjna do 1600 PLN
Electrolux EHI6540FHK
Najlepsza płyta indukcyjna do 1700 PLN
Electrolux EHI6740FOK
Najlepsza płyta indukcyjna do 1800 PLN
Bosch PVS651FB1E
Najlepsza płyta indukcyjna do 1900 PLN
Bosch PIT651F17E
Najlepsza płyta indukcyjna do 2000 PLN
Samsung CTN464KC01
Najlepsza płyta indukcyjna powyżej 2000 PLN
Amica PI7511SF
Czym jest płyta indukcyjna?
Płyta indukcyjna to rodzaj płyty grzewczej, która zasilana jest prądem. Trzeba jednak zaznaczyć, że również się od tych tradycyjnych, elektrycznych. Różnica to polega przede wszystkim na wytwarzaniu ciepła. W płycie indukcyjnej jest ono wytwarzanie w wyniku działania siły elektromotorycznej w przewodniku i nazwane jest indukcją elektromagnetyczną. Dzięki zachodzeniu tego zjawiska płyta indukcyjna nie nagrzewa się w całości, ale tylko w obszarze, który wyposażony jest w żarnik. Na powierzchni tej stawia się garnek lub patelnię. Ważną informacją jest również to, że w procesie gotowania na płycie indukcyjnej nagrzewa się nie sama potrawa, ale naczynie, w którym się ją przyrządza. Wpływa to na efektywność procesu gotowania.
Kiedy można zamontować płytę indukcyjną w kuchni?
Chociaż płyty indukcyjne do zabudowy posiadają wiele zalet i wiele osób chciałoby z nich skorzystać, to jednak nie wszyscy mogą. Płyty tej nie da się zamontować w każdej kuchni. Instalacja jej jest wykluczona, jeśli w pomieszczeniu, gdzie wytwarzane jest pole magnetyczne.
Korzystanie z płyty indukcyjnej
Komfort użytkowania płyty indukcyjnej głównie wynika z parametrów i dodatkowych udogodnień zastosowanych w poszczególnych modelach, o których opowiemy poniżej. Zazwyczaj jednak obsługa płyty indukcyjnej nie stanowi większego problemu – jest ona indukcyjna i bardzo łatwa. Trzeba jednak pamiętać, że aby móc na niej gotować, konieczny jest zakup specjalnych garnków i patelni. Te zwykle nie będą na niej działać. Garnki do indukcji oznaczone są specjalnym symbolem i zazwyczaj nie należą do najtańszych.
Wygląd płyty indukcyjnej
Zazwyczaj na samym początku patrzy się na wygląd płyty indukcyjnej. Chociaż nie jest on najważniejszym parametrem tego urządzania, to warto mu poświęcić parę zdań. Na rynku dostępne są płyty z ramką oraz bez niej. Wybór pomiędzy tymi dwoma rodzajami jest kwestią osobistych preferencji. Osoby, które chcą, aby płyta stanowiła jedną całość z kuchennym blatem, powinny postawić na płyty indukcyjne bezramkowe. Te modele oprócz tego, że wyglądają estetycznie, są też łatwiejsze w czyszczeniu. Alternatywą jest płyta indukcyjna z metalową ramką. Ramka ta ma zabezpieczać szklane krawędzie urządzenia przed uszkodzeniem. Ranking płyt indukcyjnych pokazuje, że popularniejszymi modelami są te bez ramki.
Wygląd płyty indukcyjnej obejmuje również jej rozmiar oraz kształt. Popularne modele to te kwadratowe, których szerokość mieści się w przedziale 55-60 centymetrów. Nie oznacza to jednak, że producenci nie oferują innych opcji. Poza klasyką w sklepach można kupić również płyty indukcyjne o niestandardowych wymiarach oraz kształtach. Najmniejsze mogą mieć nawet 30 centymetrów szerokości i owalny kształt. Od rozmiaru płyty indukcyjnej uzależniona jest także ilość pól grzewczych oraz panelu sterowania, na mniejszej powierzchni żarników może być tylko dwa.
Pola elektryczne w płycie indukcyjnej
Gotując na płycie indukcyjnej, wykorzystuje się do tego pola elektryczne wyposażone w żarnik. Zazwyczaj tanie płyty indukcyjne obejmują dwa pola elektryczne, ewentualnie cztery. Producenci płyt indukcyjnych proponują również niestandardowe rozwiązania. W zaawansowanych płytach z indukcją stosowane są wielostrefowe pola, które swoim kształtem i wielkością dostosowują się do garnka. Dodatkową opcją w wielostrefowych płytach indukcyjnych jest możliwość łączenia pól, dzięki czemu bez problemu można gotować nawet w największym naczyniu. Warto również wiedzieć, że pola grzewcze w płycie indukcyjnej dzieli się ze względu na kształt. Do najpopularniejszych należą:
- pojedyncze – można na nim gotować w jednym garnku o dopasowanej do pola średnicy; ten typ pól występuje najczęściej w najtańszych modelach płyt indukcyjnych;
- poszerzane podwójnie – pole składa się z dwóch okręgów i umożliwia gotowanie w dwóch naczyniach o różnych średnicach;
- poszerzane potrójnie – pole umożliwia gotowanie aż w trzech różnych naczyniach;
- pole typu brytfanna – przybiera ono kształt owalny lub prostokątny i jest przeznaczone do gotowania w naczyniach o nietypowych kształtach.
Obsługa płyty indukcyjnej
Proces obsługi płyty indukcyjnej jest bardzo prosty. Zazwyczaj wyposażona jest ona w panel dotykowy, który pozwala na ustawienie mocy płomienia. W najprostszych płytach indukcyjnych służą do tego przyciski plus i minus, zaawansowane urządzenia wykorzystują technologię touchSlider lub Cyclic. Technologie te opiera się na ustawieniu właściwej temperatury poprzez przesuwanie palcem po skali liniowej lub okręgu. Dodatkowo na panelu sterowania mogą pojawić się dodatkowe opcje jak np. blokada rodzicielska. Aktualnie na rynku większość płyt indukcyjnych obsługiwana jest dotykowo, rzadko kiedy można spotkać modele z pokrętłami.
Zasilanie płyty indukcyjnej
Wybór płyty indukcyjnej powinien również obejmować sprawdzenie jakiego zasilania potrzebuje ona do działania. Większość dostępnych w sklepach modeli można podłączyć do licznika jednofazowego, czyli tego do napięcia 230V, spotkać można również płyty indukcyjne wymagające gniazda trójfazowego. Dobór płyty do mocy gniazdka nie gwarantuje jednak jej działania. Kolejnym istotnym elementem jest moc przeliczeniowa, czyli ta całkowita pobierana przez płytę. Zazwyczaj jest ona bardzo wysoka i mało, która instalacja energetyczna może im sprostać.
Dodatkowe funkcje płyt indukcyjnych
Płyty indukcyjne bardzo często posiadają dodatkowe funkcje, które mają ułatwić proces przygotowania posiłków. Część z tych funkcjonalności rzeczywiście jest przydatna i warto w nie zainwestować, inne przydadzą się tylko osobom, które dużo i często gotują. Dlatego też przed wyborem funkcjonalności płyty indukcyjnej, warto określić swój potrzeby oraz preferencje. Trzeba też wspomnieć, że niektóre z płyt w niżej opisane funkcje wyposażone są w standardzie.
Jedną z popularniejszych opcji, którą często można spotkać nawet w podstawowych modelach płyt indukcyjnych, jest timer. Funkcja ta pozwala zaprogramowywać czasu gotowania na danym polu. Po upływie tego czasie płyta sygnalizuje koniec pracy wydobywającym się z urządzania dźwiękiem. Płyty wyposażone w tę funkcjonalność zazwyczaj na panelu sterowania mają narysowany zegarek, którym to ustawia się czas gotowania.
Wiele płyt indukcyjnych wyposażone jest również w funkcje przyspieszonego gotowania. Funkcjonalność ta w zależności od producenta nazywana jest Booster, Power lub Power Boost. Niezależnie od nazwy działa ona tak samo. Ułatwia przygotowanie dań, które wymagają tzw. szybkiego zamknięcia. Uruchomienie tej funkcji skutkuje szybkim nagrzewaniem się pola do temperatury, która nie jest możliwa w normalnym trybie. Przyspieszone gotowanie zawsze dostępne jest tylko dla jednego pola, ewentualnie na dwóch w drogich płytach indukcyjnych.
Kolejną niemal standardową funkcją jest blokada rodzicielska. Doskonale sprawdza się ona w domu, w którym mieszkają dzieci. Włączając ją, blokuje się wszystkie ustawienia – nie ma więc możliwość włączenia, wyłączenia czy zmiany poziomu gotowania przez przypadek.
Przydatną opcją w płytach indukcyjnych bezstresowych jest również funkcjonalność pozwalająca na automatyczne rozpoznanie średnicy garnka. Funkcja ta uruchamia się bezpośrednio po postawieniu naczynia na płycie.
Oprócz tych funkcjonalności płyty indukcyjne do kuchni mogą mieć również wbudowane funkcje: automatycznego zagotowania, połączenia dwóch pól w jedno, zapamiętywania ustawień gotowania, czasowego zastosowania gotowania czy wyłączania go, jeśli potrawa gotuje się zbyt długo lub wykipi na panel.
Jak wybrać dobrą płytę indukcyjną? Ranking płyt indukcyjnych
Płyty indukcyjne, choć niezwykle cenione posiadają też swoje wady. Jedną z nich jest ich cena. Cena płyty indukcyjnej jest o wiele wyższe niż tej gazowej. Dobrej jakości płyty indukcyjne to koszt około -700-800 zł, przy modelu dwużarnikowym, za płyty z czterema palnikami i rozbudowanymi funkcjami trzeba będzie zapłacić nawet ponad 1000 zł.
Kolejną wadą, z jaką można się spotkać, jest awaryjność tego typu urządzeń. Uszkodzeniom polegają przede wszystkim tanie modele lub te pochodzące od nieznanych producentów. Aby uniknąć kłopotliwych i kosztownych napraw konieczne jest przed zakupem przeanalizowanie parametrów urządzenia oraz zapoznanie się z opiniami o jego działaniu. W ustalaniu czy płyta faktycznie sprawdza się w codziennym użytkowaniu, pomoże ranking płyt indukcyjnych. Spis ten obejmuje zestawienie najpopularniejszych modeli, które zostały wysoko ocenione przez użytkowników. Chcąc kupić płytę indukcyjną dobrze też wybierać pośród urządzeń oferowanych przez czołowych producentów takich jak np. Mastercook, Amica, Bosch, Electrolux, Beko czy Samsung. Proponowane przez nich produkty cieszą się uznaniem, a co najważniejsza objęte są gwarancją. Dzięki temu nawet w przypadku konieczności naprawy zostanie ona pokryta przez producenta. Trzeba jednak pamiętać, żeby nie stracić gwarancji instalacje płyty indukcyjne, koniecznie należy powierzyć fachowcowi, nie można wykonywać jej na własną rękę. Elektryk montujący płytę indukcyjną poświadczy, że została ona prawidłowo zamontowana, a żadne kable nie są podłączone nieprawidłowo. Prawidłowo podłączona oraz dopasowana do potrzeb domowników płyta indukcyjna powinna służyć przez długie lata.