Chlebaki ceramiczne produkowane są z gliny, uformowanej i wypalonej w odpowiedni sposób. Ponieważ ceramika w żaden sposób nie wchodzi w reakcję z żywnością, jest bardzo bezpieczna w użytkowaniu oraz łatwa w utrzymaniu czystości. Każdy ceramiczny chlebak cechuje się również wysoką trwałością oraz sporą odpornością na korozję chemiczną, która spowodowana może być działaniem detergentów.
Ponieważ każdy ceramiczny chlebak jest niezwykle elegancki, podoba się on przede wszystkim miłośnikom dobrego stylu. Tego typu pojemniki na pieczywo doskonale sprawdzają się w klasycznie urządzonych kuchniach, gdzie każdy element wyposażenia dobrany jest w bardzo przemyślany sposób. Warto wybrać ceramiczny chlebak, który pod względem kolorystyki oraz wzornictwa będzie w stanie podkreślić charakter kuchennej przestrzeni. Obecnie bardzo modne są pojemniki posiadające minimalistyczny wygląd oraz subtelne barwy, jednak w nowocześniejszych aranżacjach sprawdzają się również chlebaki z licznymi zdobieniami, o bardziej wyrazistej stylistyce.
Ceramiczne pojemniki charakteryzują się ponadto doskonałymi właściwościami pochłaniającymi i oddającymi wilgoć, która uwalniana jest przez pieczywo. Na zewnętrznej stronie pojemnika obecne jest szkliwo, które zapobiega ulatnianiu się do otoczenia wilgoci. Za cyrkulację powietrza odpowiadają natomiast boczne otwory w pojemniku. Dzięki temu ceramiczny chlebak utrzymuje temperaturę pieczywa nie niezmienionym poziomie, co przyczynia się do przechowywania produktów w świeżości przez dłuższy czas.