Media, zwłaszcza te internetowe, wciąż głoszą, by odżywiać się zdrowo i dbać o swój organizm poprzez wprowadzenie odpowiedniej diety i aktywności fizycznej. Wciąż pojawiają się nowe sposoby na pozbycie się toksyn z organizmu, które nas zatruwają. Dlatego też coraz popularniejsze staje się odkawaszanie organizmu, które polega na tym, iż do diety dodajemy produkty odkwaszające organizm, a z tych, które go zakwaszają, rezygnujemy. Produkty odkwaszające to na pewno owoce i warzywa, zwłaszcza brokuły, szpinak, buraki, arbuzy czy kiwi. Będąc na jakiekolwiek diecie warto zadbać o produkty, które będą zastępować nam słodkie przekąski, dlatego poznaj pyszne daktyle, z którymi warto się zaprzyjaźnić. Otóż daktyle w wersji suszonej mogą spełniać rolę pysznych przekąsek, zastępujących batonik, czekoladkę czy inną słodycz, a ponadto zawierających wartościowe substancje. Daktyle bowiem zawierają błonnik, który usprawnia pracę układu pokarmowego. Ponadto dzięki jedzeniu daktyli pomożemy naszemu organizmowi obniżyć poziom złego cholesterolu. Dobroczynna kozieradka – właściwości i zastosowanie to kolejny produkt, z którym, zwłaszcza kobiety, powinniśmy się zaprzyjaźnić. Otóż nasiona kozieradki zawierają również bardzo dużo błonnika, dlatego pobudzają jelita do pracy i dzięki temu wpływają na poprawę trawienia. Kozieradka, podobnie jak daktyle, obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Ponadto nasiona kozieradki obniżają również poziom cukru we krwi oraz działają przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie.
Odkwaszanie organizmu, dobroczynna kozieradka i daktyle
[Głosów:1 Średnia:3/5]