Słysząc o polskich potrawach większość ma przed oczami ogromne talerze eksplodujące ilością kalorii oczywiście nie tych pożytecznych tylko tych szkodliwych. Smażone mięsa, boczek, panierka, śmietana, okrasa, zasmażka, gęste sosy to nie odłączne elementy polskiej kuchni. Dla niektórych kuchnia bez tych elementów nie istnieje musi być tłusto i syto aby było smacznie i syto, dlatego panuje powszechna opinia, że kuchnia polska nie jest tą najkorzystniejszą dla zdrowia. Często oznacza ona nadwagę, cukrzycę, problemy z trawieniem i żołądkiem i wiele innych problemów zdrowotnych. Na szczęście w dzisiejszych czasach kiedy dostępność wszelkich produktów jest ogromna, często stosuje się zamienniki tych najbardziej szkodliwych dla zdrowia produktów. Przepisy ulegają zmianie na współczesność, gdzie mięsa nie są smażone tylko pieczone, a do zupy nie dodaje się śmietany szklankami. Jednak niektórych przyzwyczajeń wpajanych nam od dziecka nie kiedy nie można się wyzbyć, np.: herbaty z cukrem, obiadu bez ziemniaków i innych tego typu. Do zniwelowanie tych złych przyzwyczajeń naprawdę potrzebna jest bardzo silna wola, której niestety niektórym brakuje. Tradycyjna polska kuchnia ze zdrowiem ma raczej mało wspólnego, natomiast jej współczesne rozumienie pozwala na ograniczenie kalorii lub zamianę ich na te korzystne dla diety. I wcale kuchnia polska nie musi prowadzić do otyłości czy chorób serca, wszystko zależy od człowieka i jego przyzwyczajeń i własnego rozumienia polskiej kuchni. I nie można jednoznacznie określić czy jest zdrowa czy nie.
Czy polska kuchnia ma coś wspólnego ze zdrową kuchnia?
[Głosów:0 Średnia:0/5]