Sposób na domowy alkohol

0
353

Produkcja domowego alkoholu stała się w dzisiejszych czasach bardziej hobby niż realną potrzebą. Miłośnicy wytwarzania domowego napoju wyskokowego to pasjonaci skupieni na technologiach produkcji, gadżetach niezbędnych do przeprowadzenia całego procesu zakończonego degustacją, częstowaniem, testowaniem i długimi opowieściami o trudnościach i zaletach domowego wyrobu.

Domowy alkohol

Wytwarzanie alkoholu to złożony proces chemiczny oparty na fermentacji. Jednak aby do niej doszło niezbędne są drożdże, które należy odpowiednio dobrać, ustalić właściwe proporcje i pozwolić im zrobić swoje. Do wytwarzania alkoholu w sposób fabryczny, ale też domowy, niezbędne są drożdże gorzelnicze. Ten szczep drożdży służy do produkcji napojów wyskokowych: bimbru oraz spirytusu, ale już nie do wytwarzania wina czy nalewki.

Zasadą działania drożdży gorzelniczych jest reakcja chemiczna zwana fermentacją, do której niezbędny jest cukier. Efektem tego procesu jest alkohol etylowy o wzorze chemicznym C2H5OH. W ciągu pierwszych 48 godzin procesu fermentacji może powstać nawet 12% alkohol, który z każdą następną dobą ulega wzmocnieniu. Drożdże gorzelnicze mają tę zaletę, że nie produkują nadmiaru substancji pobocznych, dlatego nie generują w procesie destylacji większych strat.

Jak działają drożdże?

Drożdże gorzelnicze to grzyby jednokomórkowe, które w obecności odpowiedniej temperatury i podłoża, jakim są cukry proste wywołują proces fermentacji alkoholowej. Ta reakcja chemiczna polega na przetwarzaniu węglowodanów w obecności enzymów wytwarzanych przez drożdże w etanol oraz dwutlenek węgla. W trakcie tej reakcji powstają też substancje poboczne: estry i alkohole wyższe. To one nadają nowo powstałemu napojowi określonego smaku i aromatu. Gdyby nie drożdże gorzelnicze przemysł alkoholowy nie mógłby się rozwijać. Ponieważ można je nabywać bez większych trudności właściwie każdy zainteresowany wytwarzaniem alkoholu własnego wyrobu i na własne potrzeby może przystąpić do grona producentów. W warunkach domowych, przy niewielkim nakładzie pracy i finansów można wyprodukować bimber, wódkę a nawet koniak lub whisky.

Fermentacja alkoholu

Proces fermentacji alkoholu zaczyna się od zacieru, którego podstawą jest nastaw cukrowy, owocowy albo zbożowy. To od niego zależy ostateczny smak a także częściowo moc końcowej wersji napoju. Na moc alkoholu będzie też miała wpływ ilość użytego cukru i odporność zastosowanych drożdży na moc alkoholu. Gdy dany gatunek drożdży jest mało odporny na alkohol proces fermentacji zbyt szybko się zatrzyma.

Artykuł powstał we współpracy z https://www.winodomowe.pl/pol_m_Gorzelnictwo-i-destylacja_Drozdze-gorzelnicze-140.html

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here