Na czym kroić wędlinę w sklepie spożywczym?

0
363

W sklepach spożywczych codziennie sprzedaje się duże ilości wędliny. Klienci najczęściej proszą personel stoiska z wędlinami o pokrojenie wybranego  przez siebie produktu o pokrojenie wędlin w plastry o różnej grubości. Pokrojenie prostu jest dla konsumentów wygodniejsze bo kupując w kawałku kiełbasę w domowych warunkach możemy tylko użyć noża ale nie zawsze równo ukroimy nasza smaczna szynkę . Aby proces ten przebiegał szybko i bez zakłóceń należy na swoim stoisku pracy w sklepie lub gastronomii posiadać gastronomiczną krajalnicę do wędlin. W artykule tym przedstawimy Państwu dokładnie tego typu maszyny.

Domowa czy gastronomiczna krajalnica do wędlin?

Praktycznie pytanie to pada zawsze, jeżeli stajemy przed zakupem krajalnicy do wędlin. Szczególnie, gdy jesteśmy początkującymi sprzedawcami i liczymy się z każdym groszem. Przecież marketowe urządzenia są o wiele tańsze. Jednak nie możemy dać się zwieść pokusom że produkt tańszy jest dobrym rozwiązaniem dla tak precyzyjnego krojenia. Jeżeli planujecie używać maszyny w sklepie bądź w przetwórstwie mięsnym musicie postawić na profesjonalne i sprawdzone rozwiązania. Dlaczego? Oto nasze argumenty.

czym kroić wędlinę

Przede wszystkim wersje gastronomiczne urządzeń krojących wyposażone są w metalowe trwalsze i odporniejsze podzespoły. Nie ulegną one tak szybkiej degradacji jak to by miało miejsce w rozwiązaniach domowych. Również proces ich serwisowania jest o wiele łatwiejszy. Najczęściej dostęp to części jest nieograniczony, a całą maszynę możemy rozebrać na czynniki pierwsze. Niestety w przypadku marketowych rozwiązań bardzo często jest to niewykonalne.

Profesjonalne krajalnice do wędlin dostosowane zostały również do pracy ciągłej. Nie są im straszne długie godziny pracy bez odpoczynku, a przecież urządzenia te bardzo często pracują po 8 – 10 godziny bez wyłączania. Maszyna domowa po takim czasie pracy uległaby awarii. Mało tego żaden producent by jej nie naprawił, ponieważ zaznaczają oni wyraźnie jak powinna być użytkowana maszyna.

krajalnica

No i sama jakość wykonania w przypadku gastronomicznych krajalnic jest o wiele większa. Producenci tutaj nie oszczędzają tak mocną jak to ma miejsce w segmencie domowym. Dlatego spotkacie tutaj trwałe maszyny wykonane w całości ze stali nierdzewnej.

Wyżej wymienione zalety profesjonalnych rozwiązań powinny Państwa skutecznie zachęcić do ich kupowania.

Jaki rodzaj krajalnicy do wędlin?

Jeżeli zdecydowaliśmy się już na zakup gastronomicznej krajalnicy do wędlin, teraz należałoby wybrać odpowiedni jej rodzaj.

wędlina

Najbardziej rozpowszechnionym, najtańszym oraz najprostszym rozwiązaniem są krajalnice grawitacyjne inaczej nazywane ręcznymi. Charakteryzują się ona tym, iż cały proces krojenia musi być kontrolowany przez obsługę. To właśnie on wkłada produkt do krojenia lub porcjowania, posuwa stołem roboczym oraz odbiera gotowe plasterki. Ten typ maszyny idealnie sprawdzi się w mniejszych lokalach gastronomicznych oraz sklepach ze stoiskiem wędliniarsko-mięsnym gdzie ilość plastrowanej wędliny nie jest zbyt duża.

W przypadku, gdy kroicie większe ilości kiełbas, szynek lub surowego mięsa  warto zastanowić się nad krajalnicami półautomatycznymi. Urządzenia te potrafią wykonać dużą część czynności za personel. Mianowicie łoże maszyny porusza się w pełni automatycznie i nie potrzebuje żadnej innej siły. Nie wątpliwie skraca to czas przygotowania cienkich plasterków oraz wyręcza obsługę, że żmudnej pracy. W przypadku chęci krojenia ręcznego jednym przyciskiem możemy zwolnić blokadę i obsługiwać się urządzeniem w taki sam sposób jak krajalnicą ręczną.

krajalnice

Gdy dwa rodzaje przedstawionych wyżej maszyn nie są dla Was wystarczające wówczas pozostaje do zakupu krajalnice automatyczne. Są to produkty zaawansowane w automaty, które posiadają w swojej ofercie sprawdzone nasze fabryki. Proces krojenia, jak sama nazwa mówi, odbywa się samoczynnie i do jej obsługi nie potrzeba człowieka. Wystarczy tylko i wyłącznie ustawić żądaną ilość plastrów oraz uruchomić urządzenie a one za nas pokroją w odpowiednią ilość piastry szynki lub kiełbasy i same odłożą na sztaplu.

Krajalnice do wędlin bez tajemnic.

Mamy nadzieje, iż wyżej przedstawione informacje pomogą Państwu w wyborze pierwszej krajalnicy do swojego lokalu gastronomicznego. Uważamy nawet, że doświadczone osoby znajdą tutaj garść wiadomości dla siebie.  Dlatego ruszajcie na zakupy i wybierajcie najlepsze urządzenia dla siebie w naszym sklepie internetowym w niskich cenach https://www.wyposazenie-sklepowe.pl/122-krajalnice-kotleciarki-wilki!

[Głosów:3    Średnia:4/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here