Ekonomiczne i ekologiczne systemy ogrzewania – czyli jakie?

0
279

Ogrzewanie własnych czterech kątów to niezwykle istotny temat. Wśród dostępnych na rynku różnych form paliw opałowych, znajdziemy zarówno te o większej lub mniejszej sile opałowej, jak i te mniej lub bardziej ekologiczne dla środowiska. Oba parametry są niezwykle istotne i w wyborze konkretnego rodzaju paliwa należy kierować się właśnie nimi. W ostatnich latach, szczególnie znacząco wzrosła popularność pelletu – ekonomicznego i ekologicznego paliwa drzewnego, przeznaczonego do stosowania między innymi w gospodarstwach domowych.

Czym jest pellet?

Pellet to forma paliwa stałego powstającego ze sprasowanej biomasy. Ma kształt drobnego granulatu, o średnicy kilku milimetrów i długości nieprzekraczającej (zazwyczaj) czterech centymetrów. Zdecydowaną zaletą pelletu jest fakt, że produkowany jest wyłącznie z odpadów drzewnych, roślin, trocin lub innych. Dzięki temu jest to paliwo w znacznym stopniu pochodzenia ekologicznego – jego spalanie emituje minimalną ilość szkodliwych związków.

Znaleźć możemy rozmaite odmiany pelletu, różniące się zarówno składem, wielkością granulatów, jak i poszczególnymi parametrami. Zazwyczaj, wartość opałowa pelletu mieści się w przedziale od 15 do 18 MJ/kg. Dodatkową zaletą jest fakt, że w składzie pelletu znajduje się minimalna ilość substancji niepalnych i wilgoci – które nie powinny przekraczać 10%. W wyniku spalania powstaje też wyjątkowo mała ilość popiołu, wynosząca mniej niż 1%. Popiół ten można zawsze wykorzystać – na przykład jako naturalny nawóz – rozsypując go po powierzchni trawnika.

Dzięki temu, pellet uchodzi za atrakcyjną alternatywę względem innych form wytwarzania energii cieplnej – zwłaszcza takich jak paliwa węglowe. Jednym z czynników odpowiedzialnych za wzrost popularności pelletu w Unii Europejskiej, było wprowadzenie obostrzeń dotyczących spalania węgla.

Gdzie stosuje się pellet?

Do używania pelletu potrzebujemy odpowiednia kotła, najlepiej wyposażonego w mechanizm automatyczny. Dzięki jego zastosowaniu, kocioł będzie samoczynnie dobierał odpowiednia ilość paliwa, aby utrzymać ustanowioną przez nas temperaturę grzania. Warto przy tym podkreślić, że używanie pelletu jest bardzo proste – w przeciwieństwie do tradycyjnych paliw węglowych, nie musimy regularnie „dorzucać do pieca”, a sam kocioł ulega eksploatacji w bardzo niedużym stopniu. Pellet ma bowiem bardzo niski parametr spiekalności.

Z pelletu korzystają osoby pragnące ogrzać swoje gospodarstwo domowe, lecz znajduje także zastosowanie w dużych budynkach – takich jak szkoły, szpitale, fabryki i inne.

Gdzie kupować pellet?

Zapotrzebowanie na pellet w naszym kraju zwiększa się z roku na rok. Sytuacja ta wywołuje różne skutki. Z jednej strony, znaleźć możemy rozmaite odmiany pelletu, zróżnicowane cenowo i dostosowane do potrzeb klientów o różnym profilu. Z drugiej jednak, napotkać możemy nieuczciwych sprzedawców, którzy sprzedają pellet słabej jakości lub podrabiany.

Osobom poszukującym zaufanych dostawców, polecamy pellet Robin. Oferowane paliwo jest wysokiej jakości – co możemy rozpoznać, oceniając podstawowe parametry pelletu. Jego granulaty mają identyczną barwę, są podobnych rozmiarów, solidnie sprasowane (nie rozpadają się w dłoniach) oraz wydzielają przyjemny, słomkowy zapach. Pellet Robin jest dostępny między innymi na terenie województwa mazowieckiego – zaopatruje w pellet zwłaszcza mieszkańców Warszawy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here