Niespieszne weekendowe poranki to dla wielu z nas idealne zwieńczenie pracowitego tygodnia. To moment, kiedy wreszcie możemy się odprężyć, zrelaksować, zapomnieć o pracy i związanych z nią problemach… Taki leniwy dzień warto zacząć od pysznego, zdrowego i pożywnego śniadania – w końcu mamy przecież trochę więcej czasu, by je przygotować. Oto garść śniadaniowych inspiracji w klimacie slow, takich jak pasta z wędzonego pstrąga czy pasta jajeczna, które świetnie sprawdzą się w weekendy!
Coś do pieczywa – idealna pasta śniadaniowa
Nie wyobrażasz sobie śniadania bez pieczywa, ale zwykłe kanapki z serem i szynką wydają ci się zbyt proste? Doskonałym rozwiązaniem w sobotni poranek może być pyszna pasta śniadaniowa – a nawet cały zestaw takich past! Do chrupiących bułeczek prosto z lokalnej piekarni idealnie będą pasować:
- Wiosenna pasta jajeczna. Klasyczny przepis na pastę jajeczną – jajka na twardo wymieszane z kremowym majonezem – rozszerz o typowe wiosenne dodatki: pokrojoną drobno rzodkiewkę, świeży zielony szczypiorek czy rzeżuchę.
- Pasta rybna. Możesz zainspirować się mądrością wcześniejszych pokoleń i postawić na pastę z makreli z cebulką i kiszonym ogórkiem – dokładnie taką, jaką przyrządzały twoja mama i babcia. Jeśli szukasz czegoś nieco bardziej wyszukanego, pyszna pasta z wędzonego pstrąga z twarożkiem, kaparami i dobrym majonezem to strzał w dziesiątkę.
- Pikantna pasta z awokado. Jeśli pasta rybna nie trafia w twój gust, wypróbuj pikantną pastę z awokado. Mocno dojrzały owoc awokado rozgnieć widelcem, obficie skrop cytryną i wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz hojną szczyptą chili. Kanapkę z taką pastą możesz udekorować świeżym listkiem kolendry lub pietruszki.
Jajka w roli głównej
Jajeczna pasta śniadaniowa to oczywiście nie wszystko – z jajek można wyczarować wiele innych klasycznych śniadaniowych przysmaków w sam raz na leniwy poranek. Jajka na miękko, jajka sadzone, setki wersji jajecznicy z przeróżnymi dodatkami – wszystkie te znane od dzieciństwa potrawy świetnie sprawdzą się jako poranny comfort food. Możesz jednak zrealizować także nieco bardziej wyszukane jajeczne fantazje kulinarne, takie jak:
- Szakszuka. To popularne bliskowschodnie śniadanie bazujące na świeżych pomidorach smażonych z czosnkiem, bazylią, kuminem i oregano. Do podsmażonych warzyw wbija się jajka i gotuje, aż białka będą ścięte. Całość można posypać startym serem lub natką pietruszki.
- Jajeczne muffinki z warzywami. Do roztrzepanych jajek dodaj pokrojone w drobne kawałki warzywa (np. paprykę lub obgotowane wcześniej brokuły), starty żółty ser i przyprawy, które lubisz. Taką masę przelej do formy na muffinki lub do kokilek i piecz przez ok. 20 minut w 180 st. Dobrze smakują z ziołowymi sosami, np. z dipem bazyliowym.
Która z naszych śniadaniowych opcji w stylu slow najbardziej przypadła ci do gustu?