U około pięciu procent ciężarnych występują zaburzenia w przemianie glukozy. Spowodowane są skłonnościami dziedzicznymi, działaniem hormonów, złą dietą oraz rosnącym stężeniem glukozy we krwi. Trzustka czasem nie jest w stanie wyprodukować zwiększonej ilości insuliny potrzebnej do przyswojenia przez organizm glukozy, a prowadzi to do rozwoju choroby.
U kobiety w ciąży najważniejszym czynnikiem jest odpowiednia dieta. Powinna ona być bogata w białko, błonnik i witaminy. Opierać się powinna głównie na warzywach takich jak marchew, zielona fasola, sałata czy szpinak. Wyrzucić należy z niej tłuszcze zwierzęce i proste węglowodany.
W wypadku, gdy sama dieta nie przynosi skutku lekarz zaleci podawanie insuliny, której trzustka nie jest w stanie wyprodukować sama. Ciężarna będzie zmuszona do badania poziomu cukru kilka razy dziennie, a następnie w miarę konieczności wstrzykiwać podskórnie insulinę.
W przypadku sumiennego wypełniania zaleceń lekarza i prawidłowego rozwoju dziecka zaburzenia u matki nie przełożą się na stan dziecka. Dzieci kobiet cierpiących na tę chorobę rodzą się zazwyczaj przez cesarskie cięcie ze względu na ich przyspieszony wzrost. W początkowej fazie u noworodka zapotrzebowanie na glukozę jest większe, ale z czasem wszystko się unormuje.
Po porodzie zaburzenia zazwyczaj ustępują, a mama może odstawić insulinę. Co pewien czas musi jednak ona zgłaszać się na badania gdyż w niektórych przypadkach mogą się zdarzyć nawroty choroby.