Niektórzy są przekonani, że głodówka jest idealnym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów. Nie do końca to jest prawda, ale jeśli głodówka zostanie przeprowadzona w sposób prawidłowy, najlepiej pod kontrolą lekarza, nie uczyni w naszym organizmie spustoszeń, a może okazać się pomocna. Na pewno nie zaszkodzi od czasu do czasu głodówka jednodniowa, zwłaszcza po świątecznym obżarstwie. Jednak już do głodówki wielodniowej, warto się odpowiednio przygotować. Przede wszystkim na dwa tygodnie przed jej rozpoczęciem, trzeba zrezygnować z jedzenia mięsa i znacznie ograniczyć spożywanie cukrów prostych. Kawa i herbata powinny być zastąpione świeżo wyciśniętymi sokami z warzyw i owoców. Koniecznie trzeba wyeliminować białe pieczywo, a na jego miejsce wprowadzić ciemne. Każdy dzień wart zaczynać od szklanki wody z cytryną. Koniecznie trzeba też wprowadzić większe ilości świeżych warzyw i owoców, najlepiej rodzimych. Pamiętajmy jednak, że głodówka jest raczej oczyszczeniem organizmu i przygotowaniem go do właściwej diety. Nigdy jej jednak nie zastąpi.
Jak przygotować się do głodówki
[Głosów:0 Średnia:0/5]