Kapusta kiszona na odchudzanie – czy działa?

0
364

Odchudzanie to proces polegający na redukcji tkanki tłuszczowej w organizmie. Ludzie odchudzają się z wielorakich pobudek. Niektórzy dążą do wymarzonej sylwetki, podczas gdy inny chcą być po prostu zdrowi. Większa świadomość społeczeństwa sprawia, że ludzie wiedzą, że otyłość może prowadzić do wielu chorób, w tym także do śmierci. Zbyt wysoka zawartość cholesterolu we krwi może skutkować chorobami układu naczyniowego, miażdżycą, udarem lub chorobą wieńcową, która w wielu przypadkach prowadzi do śmierci organizmu. Nikt z nas nie chce przecież usłyszeć wyroku w postaci nieuleczalnej choroby, dlatego tak istotne jest dbanie o własne ciało. Istotnym czynnikiem zapobiegawczym rozwojowi wielu chorób jest dobranie odpowiedniej diety. Spożywanie posiłków bogatych w tłuszcze zwierzęce może podnieść cholesterol we krwi, co nie jest wskazane.
Medycyna naturalna wychodzi naprzeciw wielu problemom zdrowotnym. Jednym z łatwo dostępnych naturalnych “leków” jest kapusta kiszona. Powstaje ona w wyniku fermentacji, przy udziale bakterii Lactobacillus. Bakterie te występują w organizmie ludzkim w jelitach i pomagają w trawieniu pokarmów. W trakcie fermentacji kapusty powstaje także kwas mlekowy. Tak przygotowana kapusta, bogata w bakterie probiotyczne, uznana jest za naturalny prebiotyk i polecana jest do spożycia w trakcie przyjmowania antybiotyków. Podaje się także, że spożywanie kiszonek pomaga w walce z reaktywnymi formami tlenu, czyli sprzyja detoksykacji organizmu. Niegdyś sok z kiszonej kapusty był podawany dzieciom, u których podejrzewano występowanie nicieni. Co więcej kapusta kiszona na odchudzanie jest stosowana od wieków. Sok z kapusty sprzyja wydzielaniu kwasów żołądkowych, co przyspiesza trawienie. Kapusta kiszona ma niską kaloryczność, stąd można ją śmiało polecić osobom odchudzającym się. Wysoka zawartość błonnika pobudza perystaltykę jelit. Włókno pokarmowe (błonnik) nie ulega strawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka. Może on jednak wiązać wodę i pęcznieć, poprzez co po spożyciu posiłków bogatych w błonnik czujemy się syci i pojedzeni, a nasz stolec jest odpowiednio zmiękczony i uformowany. Dodatkowo wspomniany powyżej kwas mlekowy oczyszcza przewód pokarmowy z produktów ubocznych powstałych w procesach gnilnych. Kapusta kiszona jest również nieocenionym źródłem witaminy C, która z kolei ma duży wpływ na naszą odporność, a jej stężenie jest ważne w walce ze szkorbutem. Jak widać z powyższych informacji kapusta kiszona na odchudzanie jest zalecana. Już w starożytności doceniano jej prozdrowotne właściwości. Udając się do apteki można zakupić wiele suplementów wspomagających odchudzanie, między innymi modne w ostatnim czasie tabletki z ekstraktem z zielonej kawy. Ważne jest jednak to, by uświadamiać społeczeństwo, że naturalne metody odchudzania i uprawianie sportu są nie do zastąpienia. Jedząc kiszoną kapustę nie walczysz tylko z nadwagą, ale i dostarczasz do organizmu cennych witamin i błonnika, a także bakterii wspomagających trawienie. Do Ciebie należy wybór, jednak warto wybrać mądrze.

zdrowakroplakrwi.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here