Koper włoski to wyjątkowa roślina o właściwościach leczniczych, która była znana i stosowana już w starożytności. Choć ziele kopru włoskiego można kupić w wielu sklepach zielarskich i aptekach, dlaczego nie wyhodować go we własnym ogrodzie? Co powinniśmy wiedzieć na temat kopru włoskiego?
Spis treści
Kilka słów na temat kopru włoskiego
Koper włoski (czyli popularny fenkuł) to roślina lecznicza, którą zalicza się do rodziny selerowatych. Jest ona spokrewniona między innymi z selerem, mikołajkiem, potocznikiem, pietruszką, szalejem, kminem, okrzynem czy lubczykiem. Fenkuł jest rośliną dwuletnią, która w sprzyjających warunkach może dorastać do 200 centymetrów. Łodyga fenkułu jest prosta, nierozgałęziona, na całej długości pokryta woskowym nalotem. Charakterystyczne, zielone liście są trzykrotnie pierzaste. Niewielkie, żółte kwiaty skupione są w baldachy na szczytach pędów rośliny. Koper włoski wytwarza owoce – rozłupnie mające walcowaty kształt (to właśnie owoce kopru są cenionym surowcem leczniczym). Roślina w naturalnych warunkach rośnie w okolicach Morza Śródziemnego. Jej walory lecznicze sprawiły, że można ją obecnie spotkać w uprawach na całym świecie. Koper włoski jest rośliną o licznych zastosowaniach – wykorzystuje się go nie tylko w lecznictwie, ale i w kosmetyce czy kuchni. Niektórzy ogrodnicy uprawiają koper włoski wyłącznie dla jego walorów ozdobnych (pasuje on do ogrodów w stylu wiejskim i naturalistycznym).
Uprawa kopru włoskiego w przydomowym ogrodzie
Ogrodnicy myślący o posadzeniu kopru włoskiego w swoim ogrodzie muszą pamiętać, że roślina ta będzie się intensywnie rozrastać. Z tego względu ważne jest, żeby zapewnić jej odpowiednio dużo przestrzeni. Jak już wspominaliśmy – fenkuł jest rośliną wywodzącą się z klimatu śródziemnomorskiego. Z tego względu ma on duże zapotrzebowanie na słońce. Dobrze jest sadzić go na stanowiskach dobrze nasłonecznionych, ciepłych i zacisznych.
Odpowiednie pod uprawę kopru włoskiego podłoże jest piaszczysto-gliniaste, o zwiększonej zawartości próchnicy, przepuszczalne, zasobne w składniki pokarmowe, o pH wahającym się od 6.5 do 7.5.
Doświadczeni ogrodnicy zalecają, żeby sadzić koper włoski w pobliżu takich roślin jak sałata, rzodkiewka, brokuł czy kalafior. W takim otoczeniu będzie on mniej podatny na choroby roślin i ataki szkodników.
Sadząc koper włoski musimy pamiętać o zachowaniu większej odległości pomiędzy poszczególnymi sadzonkami – rośliny nie mogą rosnąć zbyt blisko siebie.
Koper włoski – jakich zabiegów pielęgnacyjnych potrzebuje ta roślina
Fenkuł nie jest rośliną szczególnie wymagającą. Musimy jednak pamiętać o jego regularnym nawadnianiu (nie lubi on jednak nadmiaru wody, w glebach podmokłych dochodzi do gnicia korzeni, a w efekcie obumarcia rośliny), odchwaszczaniu, spulchnianiu gleby, nawożeniu (idealnym nawozem dla kopru włoskiego będzie gnojówka z pokrzywy lub kompost).
Koper włoski – czym się kierować przy zakupie nasion tej rośliny
Jeżeli chcemy wykorzystywać koper włoski w kuchni, musimy pamiętać, żeby posadzić go z najwyższej jakości nasion. Popularność tej rośliny sprawia, że jej nasiona można kupić w wielu sklepach ogrodniczych. Unikajmy jednak nasion sprzedawanych na wagę – ryzyko, że są one niepełnowartościowe jest bardzo duże. Najbezpieczniejszym wyborem są nasiona kopru włoskiego pochodzące z oferty polskich, renomowanych producentów. Doświadczeni ogrodnicy przypominają, żeby przed użyciem nasion upewnić się czy ich opakowanie jest w nienaruszonym stanie i czy posiadają one aktualny termin przydatności.