Mangan to jeden z tych pierwiastków, którego roli na co dzień nie doceniamy. Tymczasem bez niego nasz organizm, a szczególnie układ nerwowy, nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Dlatego powinniśmy naszą dietę komponować tak, aby nigdy go w niej nie zabrakło.
Mangan – ważny składnik diety
Nie tylko magnez czy potas determinują pracę naszego organizmu. Równie ważną rolę pełni w nim mangan. Ten niezwykły pierwiastek ma wiele funkcji. Gdy więc zaczyna go brakować, szybo odczuwamy dyskomfort. Jego podstawową rolą jest wspieranie pracy układu nerwowego oraz mózgu.
Mangan, a inne pierwiastki
Mangan nie tylko sam w sobie chroni nasz organizm, ale robi to także poprzez zwiększanie zdolności przyswajania innych składników odżywczych, w tym na przykład wapnia. Dzięki temu chroni stawy przed stanami zapalnymi, a kości przed osteoporozą. Również żelazo potrzebuje go, by doskonale wchłonąć się do naszego krwiobiegu, a następnie w nim zmagazynować.
Ochrona przed starzeniem
Odpowiedni poziom manganu w naszej diecie stanowi też swoistą tarczę przed wczesnym starzeniem się organizmu. Pierwiastek ten wspomaga organizm w zwalczaniu wolnych rodników i oczyszczaniu z zalegających toksyn. Co więcej zwiększa libido i pozytywnie wpływa na naszą płodność. Jest też jednym z głównych uczestników procesów metabolicznych. Bez niego więc odbudowa komórkowa nie byłaby możliwa.
Niedobór manganu
Chociaż występuje on w pokarmach dość powszechnie, zdarza się, że w naszej diecie jest go jednak za mało. I wówczas organizm zaczyna wysyłać nam niepokojące sygnały. A ponieważ mangan to pierwiastek wielofunkcyjny, symptomy te mogą być bardzo różne. Bóle stawów, problemy ze słuchem, pogorszenie kondycji skóry, spadek libido, niedokrwistość, czy nawet duszności – wszystko to może świadczyć o jego niedoborze.
Gdzie go znaleźć
Aby manganu nie zabrakło w naszej diecie, powinniśmy zadbać, aby była ona zbilansowanym zestawieniem produktów pełnoziarnistych, mleka, orzechów, roślin strączkowych, a także kakao, zielonej herbaty, czy zielonych warzyw.