Japońskie noże to już prawdziwa legenda. Ich wyjątkowe, ręcznie robione rękojeści oraz niesamowicie ostre ostrza wzbudzają ogromne emocje zarówno w amatorach gotowania, jak i najlepszych szefach kuchni. Są uosobieniem mistrzowskiego kunsztu oraz przywodzą na myśl wieloletnią tradycję i kulturę dalekiego wschodu. Do dnia dzisiejszego uważane są za najlepsze, najbardziej niezawodne i najostrzejsze noże na świecie – i jak do tej pory nie znalazł się żaden inny wyrób, który mógłby z nimi konkurować. W czym tkwi ich tajemnica? W wieloetapowym procesie produkcji. Dowiedz się o nim nieco więcej!
Jak powstają japońskie noże?
Japońskie noże nie są efektem masowej produkcji, jak to ma miejsce w przypadku tych europejskich. Są wykonywane ręcznie, a nad każdym wyrobem pracuje przynajmniej czterech rzemieślników, zanim dostanie się on do sprzedaży. Proces produkcji podzielony jest na kilka etapów. Pierwszym jest kucie, które odbywa się w ekstremalnie wysokiej temperaturze. Doświadczony i wykwalifikowany kowal wykuwa ostrze noża z przygotowanych wcześniej półfabrykatów ze stali. Po podgrzaniu, uderza je dużym sprężynowym wiertłem, aby uzyskać pożądany kształt. Następnie schładza ostrze, aby stwardniało. W trakcie tego procesu dochodzi do zniekształcenia stali, więc należy je dodatkowo wyszlifować i zaostrzyć. Kolejnym etapem jest suszenie. Na drugi dzień, ostrze wypalane jest w piecu, a następnie poddawane kontrolowanemu procesowi chłodzenia, co pozwala uzyskać pożądaną twardość. Robi się to wielokrotnie, przeplatając wypalanie, chłodzeniem w zimnej wodzie
Produkcja japońskich noży – dalszy etap
Wypalone ostrze poddawane jest polerowaniu, co sprawia, że uzyskuje lśniący wygląd. Rzemieślnik je też przycina za pomocą specjalnej maszyny, tak aby uzyskać finalny kształt. Kolejna osoba przeprowadza proces szlifowania. Podczas niego usuwane są wszelkie ostre i szorstkie części, a ostrze uzyskuje odpowiednią grubość. Jego wykończenie zależy od konkretnego typu noża – rzemieślnik może mu nadać błyszczące wykończenie, użyć wzmocnień czy pozostawić gładkie. Ostatnim elementem tworzenia japońskich noży jest dodawanie rękojeści – przymocowuje się je za pomocą nitów lub poprzez podgrzanie. Mogą one być wykonane z żywicy, różnych rodzajów drewna czy plastiku. Tak przygotowany nóż zostaje zapakowany i trafia do sprzedaży. Czy aby go kupić, należy udawać się aż do samej Japonii? Oczywiście, że nie. Sprzedażą japońskich noży w naszym kraju zajmuje się firma Suncraft, oferując między innymi designerską linię Senzo Classic.