Słonecznik to piękna roślina, która uprawiana jest do produkcji oleju i nasion. Wszyscy wiemy, skąd pochodzą nasiona słonecznika. Chcesz dowiedzieć się więcej na temat słonecznika łuskanego? Zapraszamy serdecznie do lektury!
Jak uprawia się słonecznik?
Słoneczniki są uprawiane jako roślina uprawna w celu produkcji oleju słonecznikowego i nasion słonecznika. Wiele osób preferuję bardziej słonecznik łuskany od orzeszków ziemnych lub innych orzechów, ponieważ nie zawierają one alergenów.
Słoneczniki lubią dużo słońca i dobrze przepuszczalną glebę, ale ich dokładne wymagania różnią się w zależności od tego, czy sadzisz je z nasion, czy z przesadzania.
Jeśli sadzisz nasiona słonecznika bezpośrednio w ziemi, wybierz miejsce, które ma co najmniej 6 godzin pełnego światła słonecznego dziennie. Większość słoneczników osiąga dojrzałość w około 80 dni, ale niektóre rosną szybciej niż inne. Wielu hodowców pozostawia słoneczniki na kilka tygodni po zakończeniu kwitnienia, co pomaga nieco wysuszyć nasiona, ułatwiając ich zbiór.
Jak zbiera się słoneczniki?
Gdy słoneczniki są gotowe do zbioru, rolnicy ścinają łodygi za pomocą specjalistycznych maszyn zwanych kombajnami. Podczas przechodzenia przez kombajn nasiona słonecznika są bez wysiłku usuwane z reszty słonecznika — w taki sam sposób, w jaki zbiera się pszenicę i inne rośliny.
Słonecznik łuskany — właściwości zdrowotne
Nasiona słonecznika w postaci słonecznika łuskanego posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Zawierają w sobie:
– Witamina E — witamina ta jest przeciwutleniaczem i pomaga chronić przed uszkodzeniem komórek, które może prowadzić do różnych chorób przewlekłych, takich jak nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzyca itp. Witamina E może również pomóc złagodzić objawy menstruacyjne (nieregularne miesiączki). Są również dobre dla skóry i włosów,
– Witamina B9 – Słonecznik łuskany jest jednym z najlepszych roślinnych źródeł kwasu foliowego. Są niezbędne do wzrostu i rozwoju komórek. Folian pomaga organizmowi wytwarzać nowe komórki i zapobiegać zmianom w DNA, które mogą prowadzić do raka, zwłaszcza w okrężnicy i wątrobie. Jest to ważne dla kobiet, ponieważ niedobór kwasu foliowego wiąże się z wadami cewy nerwowej u noworodków,
– Mangan — mangan jest wykorzystywany do rozwoju kości, do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i gojenia się ran. Pomaga również organizmowi w tworzeniu tkanki łącznej, która jest doskonała do wzrostu kości,
– Fitosterole — są to związki roślinne, które, jak wykazano, obniżają poziom cholesterolu. Nasiona słonecznika zawierają około 110 mg fitosteroli na 100 g porcji. Fitosterole pomagają również w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego,
– Białko — nasiona słonecznika zawierają około 25 g białka na 100 g porcji. Białko jest niezbędnym elementem każdej diety i powinno znaleźć się w każdym posiłku. Nasiona słonecznika przez wielu uważane są za jedno z najlepszych źródeł wegańskiego białka!