Świeżo wyciskane soki – dobre przepisy

0
279

Nadchodzi lato, a wraz z nim bogaty wybór soczystych owoców i warzyw. Zgodnie z zasadą zbilansowanej diety, która zakłada co najmniej pięć porcji warzyw i owoców każdego dnia, warto przyrządzać smakowite soki, pełne dobroczynnych witamin i minerałów. Samodzielnie wyciskane soki są doskonałej jakości, pyszne, sycące, gaszące pragnienie, do tego robi się je dosłownie w kilka chwil. Przedstawiamy przepisy na kilka prostych soków z łatwo dostępnych owoców i warzyw.

Zielony, oczyszczający koktajl o poranku

To właśnie rano, zaraz po przebudzeniu musisz zdobyć energię na cały dzień. Istotne jest śniadanie, a w jego składzie nie może zabraknąć prawdziwej bomby witaminowej. Dobra tłoczarka do soków wyciśnie sok nawet z warzyw liściastych, jak szpinak, jarmuż czy rukola. Dodaj do nich jeszcze odrobinę cytryny i jabłko. Szklanka takiego soku rano z powodzeniem zastąpi śniadanie, jeśli chcesz zgubić nadmierne kilogramy, dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn i złogów oraz dostarcza cały kompleks wartościowych składników.

Sok z owoców sezonowych 

Wystarczy jabłko, borówki, ulubione przez wszystkich truskawki, maliny i nieco soku z cytryny, by skomponować pyszny, orzeźwiający sok. Ten sprawdzi się doskonale w celu gaszenia pragnienia, możesz dodać jeszcze kilka listków świeżej mięty.

To jeden z ulubionych soków, który można serwować do obiadu, jako napój w ciągu dnia, ale też jako baza do drinków podczas wieczoru z przyjaciółmi przy grillu. 

Witaminowa bomba dla dzieci 

W soku udaje się sprytnie przemycić najbardziej wartościowe składniki. Wykorzystaj buraka, maliny, jabłko i marchew. Jedna porcja takiej mikstury dziennie będzie doskonale wpływać na wzmocnienie odporności i detoksykację  u najmłodszych i tych dorosłych smakoszy. Do tego ten sok jest naprawdę pyszny, dla dzieci możesz dosłodzić go łyżeczką miodu, w tym celu świetnie sprawdzi się też banan albo pomarańcz.

Jak wyciskać sok? 

Należy wiedzieć, że nie każdy świeżo wyciśnięty sok jest bogactwem cennych składników. Jeśli sok zostanie wyciśnięty przy wykorzystaniu złego sprzętu, dobry pozostanie jedynie jego smak. To dlaczego największym powodzeniem cieszy się tłoczarka do owoców oraz wyciskarka wolnoobrotowa, zaś niezbyt dobrym sprzętem w kuchni jest sokowirówka. Wykorzystywanie sokowirówki sprawia, że w procesie miażdżenia miąższu owocowego, tracone zostają te najbardziej wartościowe substancje. Tłoczarka i wyciskarka nie wpływa negatywnie na te właściwości, dlatego to w ten rodzaj małego AGD należy inwestować.

Liczy się też jakość produktów, z których wyciska się sok. Najlepiej korzystać z owoców i warzyw sezonowych, które hodowane są ekologicznie i bez oprysków. Raczej odrzucajmy produkty spożywcze ze szklarni, do soków nie stosujmy też nowalijek i warzyw oraz owoców importowanych. W Polsce mamy ogromny zasób jakościowych produktów sezonowych i to na nie warto poczekać.  Jakość owoców i warzyw ma znaczenie nie tylko dla naszego zdrowia, ale i dla smaku wytwarzanych w domu soków.

[Głosów:1    Średnia:2/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here