To jedno z najłatwiejszych dań na grilla, cieszące się wielką popularnością na całym świecie. Szaszłyki, kojarzone z prostotą przygotowania oraz niewysokimi kosztami, mogą stać się jednak wybornym daniem i dla tych najbardziej wymagających miłośników dobrej kuchni. Po jakie wersje tej potrawy będą zatem sięgać miłośnicy luksusu? Oto kilka propozycji dla tych, którzy lubią sięgać po rarytasy z najwyższej półki.
Spis treści
Szaszłyk bałkański
Wystarczy bardzo prosta zmiana w przepisie, i niewielkim kosztem można całkowicie odmienić charakter klasycznego szaszłyka. Jak przygotować go w wersji bałkańskiej? Wystarczy wziąć 500 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowinę połączoną z wołowiną), cebulę, dwa ząbki czosnku, jajko, po łyżeczce kminu i kuminu. By danie nabrało ciekawszego smaku, warto dodać jeszcze takie przyprawy, jak: słodka papryka, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa oraz odrobina soli. Wszystkie te składniki należy ze sobą połączyć, a następnie – uformować z nich wałek. Zostanie on nabity na drewniany patyczek, a następnie upieczony w piekarniku lub na grillu.
Szaszłyki tikka z kurczaka
To kolejna wersja szaszłyka, którą zachwycają się miłośnicy wykwintnych i nietypowych potraw. Główną rolę odgrywa tu kurczak, którego mięso należy zamarynować w jogurcie z takimi przyprawami, jak: rozmaryn, kolendra, korzeń imbiru oraz papryczka chili. Nadziany na patyczki, upieczony na grillu szaszłyk nabierze wyjątkowego charakteru w chwili, gdy poda się go z indyjskim chlebkiem, miską raity i ćwiartkami limetki.
Szaszłyki z żabnicy
Pyszne jedzenie, idealnie nadające się na grilla, może powstać również z żabnicy. Ta ryba wyróżnia się białym, zwartym mięsem, dzięki czemu świetnie sprawdza się w daniach dla wymagających smakoszy. Przygotowanie szaszłyka w takiej wersji nie jest trudne, a kluczem do sukcesu okazuje się odpowiednie przyprawienie żabnicy. Jakie dodatki smakowe sprawdzą się tu najlepiej? Mielona słodka papryka, kmin rzymski, pieprz, oliwa z oliwek oraz odrobina soku z cytryny.
Szaszłyki z łososia
Miłośnicy ryb i owoców morza docenią z kolei tą wersję szaszłyków, w której główną rolę odgrywa łosoś z krewetkami. Do sporządzenia takiego dania potrzebne jest 500 g filetów z łososia, 200 g krewetek królewskich, cytryna, cebula, czerwona papryka, cukinia oraz przyprawy: kardamon, mielony imbir, oliwa z oliwek, sól oraz pieprz. Składniki te, po nabiciu na drewniany patyczek, należy owinąć w folię aluminiową, a następnie włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. By szaszłyki takie smakowały jeszcze lepiej, można do nich przyrządzić sos koperkowy. Powstanie on ze śmietany, połączonej z drobno posiekanym koperkiem, solą oraz pieprzem. Efekt końcowy zaskoczy każdego zarówno smakiem, jak i wyglądem.
Luksusowa kuchnia nie musi oznaczać sięgania po trudne przepisy. Wystarczy w dobrze znanych specjałach zamienić kilka składników, by otrzymać ich wykwintniejszą wersję.