Przysmaki z Japonii od wielu lat cieszą się sporym zainteresowaniem wśród Polaków zafascynowanych kulturą Kraju Kwitnącej Wiśni. Choć nie brakuje japońskich restauracji, to warto spróbować przygotować kilka potraw także w domu. W dobie Internetu znalezienie przepisów i składników nie powinno być najmniejszym problemem. Sprawdź, od jakich dań warto zacząć przygodę z kuchnią japońską.
Sushi
Umiejętność przygotowania sushi na pewno zaimponuje podczas randki lub spotkania w gronie znajomych. Na początku warto zastanowić się, jaką odmianę najłatwiej będzie przygotować w Polsce. Następnie należy zaopatrzyć się w niezbędne składniki, których szeroki wybór można znaleźć pod adresem https://www.kuchnieorientu.pl/kuchniajaponska/. Najczęściej można spotkać się z wersją z ryżem zawiniętym w algi z dodatkiem farszu z surowej ryby lub owoców morza.
Dodatkowo warto pomyśleć o przyrządzeniu lub kupieniu sosu sojowego, w którym Japończycy często maczają sushi. Dodatkowo na stole można postawić zielony chrzan wasabi o ostrym smaku lub marynowany imbir. Japoński klimat z pewnością zapewni również obecność pałeczek. Taki posiłek będzie nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Po sushi można sięgać nawet na diecie, ponieważ zawiera duże ilości błonnika, a także może ograniczać wchłanianie tłuszczów i cukru.
Tempura
Ta potrawa przywędrowała do Japonii z Portugalii za sprawą jezuickich misjonarzy już w XVI wieku. Obecnie smażone w specjalnej panierce kawałki ryb, owoców morza, warzyw, pędów bambusa i grzybów są jednym z najpopularniejszych dań Kraju Kwitnącej Wiśni. Specjalną mąkę do przygotowywania tej potrawy można bez problemu kupić w sklepie Kuchnie Orientu, a pozostałe składniki można znaleźć w większości supermarketów.
Mąkę wystarczy rozrobić z wodą, a następnie w powstałym cieście otoczyć kawałki np. ryb, krewetek lub warzyw. Kolejnym krokiem powinno być przygotowanie patelni i rozpoczęcie smażenia tempury w głębokim oleju. Po zarumienieniu się przysmaku warto wyłożyć go na ręcznik kuchenny w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Danie można podawać samodzielnie, na ryżu czy też z sosami, w których można maczać smakołyk.
Ramen
Ramen jest prawdopodobnie najbardziej znaną japońską zupą, choć pochodzi z Chin. Pożywne danie jest traktowane w Japonii raczej jako fast food. Warto wiedzieć, że niepozorna zupa jest bardzo kaloryczna i dość uboga w składniki odżywcze. Może jedynie dostarczyć sporych ilości węglowodanów i sodu. Nie oznacza to jednak, że należy zupełnie zrezygnować z tej rozgrzewającej i bardzo sycącej potrawy.
Pierwszym etapem podczas samodzielnego przyrządzania zupy ramen powinno być przygotowanie bulionu. Należy również zaopatrzyć się w jeden z makaronów z oferty sklepu Kuchnie Orientu. Pozostałe składniki można dobrać według własnych preferencji smakowych. Najczęściej można spotkać się z dodatkami w postaci jajka na twardo, wodorostów nori, wieprzowiny, kiełków fasoli lub pędów bambusa.